torstai 28. marraskuuta 2013

Facebook-avautuminen, joka muuttui (kirjoittajan mielestä) yllättävästi loppua kohden.

Kyseessä on artikkeli Suomen Kuvalehden sivuilta, otsikoituna Tältä tuntuu olla köyhä.
Aloin lukemaan tekstiä odottaen jotakin kunnollista valaistuneen henkilön kirjoitusta, mutta toisin kävi. Kesken lukemisen oli pakko alkaa nakuttamaan omaa mielipidettä feissiin, mutta tekstiä tulikin niin paljon, että ajattelin laittaa sen tänne. Ihan vaan siksi, kun on TL;DR -ihmisiä (Too Long; Didn't Read), eikä feissin orjuuttamilta löydy pitkäjänteisyyttä keskittyä lukemaan "Kävin just paskalla" -päivityksiä pidempiä tekstejä.
VAROITUS! Jos satut kuulumaan TL;DR -ihmisiin, lopeta lukeminen samantien. Sisältää kantaaottavaa materiaalia. Kyllä mä jossakin vaiheessa postaan taas jotakin missä teen itsestäni pellen naurattaakseni ihmisiä. Kikkelivitseillä höystettynä.
Suosittelen lukaisemaan tuon artikkelin ennen oman vuodatukseni lukemista, mutta ihan sama.
Myönnetään, artikkelin kirjoittaja kirjoittaa LAPSIperheiden yllättävästä köyhyydestä, mutta silti.
Oletan myös, että kenelläkään perheessä ei ole mielenterveysongelmia tai muita kroonisia sairauksia mitkä vaativat säännöllistä lääkitystä ja terapiaa sun muuta "ylimääräistä" rahaa vaativaa.
-----------
Mites mä lasken työmarkkinatuesta, niiku tän vuoden arkipäivien mukaan kertaa päiväraha, niin se ei mee lähellekään tota 14 471€? (251*32,46€=8147,46€ | -20%=6517,97€)
Että onko se nyt sit niin, että köyhien lisäks on SUPERköyhät?
Sen lisäks toi 14 471€ on semmoset 1230€/kk. Yhden henkilön talouteen jos laskisi ton tuloiksi, asunnon ollessa 32neliötä ja vuokran 430€ (sis. vesi), olisi asumistuen määrä semmoiset 120€. Omaosuuden jäädessä semmoiseksi 310€, jää verojen (oletus 20%, sama kuin työmarkkinatuessa) jälkeen käteen himpun päälle 670€. Näin karkeasti laskien tosta jäisi siis käteen 110€ enemmän kuin työmarkkinatukea saisi.
TOSIN: jos saa pelkkää tm-tukea ja asumiskulut olisivat samat kuin edellä, olisi asumistuen määrä 304,64€ ja ennakonpidätyksen jälkeen käteen jäävästä osuudesta omavastuun maksamisen jälkeen käteen jäisi peräti 246,56€. Eli erotus olisi 423€. SUPERköyhän ja köyhän rahallinen ero on siis hikiset 420€(merkki).
Vähän eri rahamääriä, mitä voisi saada jos laskisi Urpilaisen logiikan mukaan köyhyyden.
...tosin ihan turhaan mä luen jotakin artikkelia siitä, miltä tuntuu olla köyhä.
MÄ TIIÄN JO, MILTÄ SE TUNTUU! Myös tota artikkelissa mainittua syyllistämistä myöten.
Ja tätä tekstiä kun on lukenut, niin ei voi muuta kuin puistella päätä: Ensimmäinen asia, mistä köyhä luopuu, on turha ylpeys. Äijä kehtaa valittaa siitä, että ei voi ostaa jukurttia tai juustoa ja salaattia ja kakaroille pitää ostaa mansikoita ja surettaa, kun niitä ei voi viedä lomamatkoille. Silti auto on ihan vitun tärkeä ja (ilmeisesti) omakotitalo, jossa lapset ovat syntyneet, on asia josta ei vain voi luopua.
Haista sinä tyhjästä valittaja pitkä vittu.
Fillarit alle ja muutto mestaan, mikä ei ole liian kaukana esimerkiksi kakaroille fillaroida itse poimimaan kesällä niitä vitun mansikoita ja tienaamaan fyrkkaa lukiokirjoja varten.
"Tänään ei voi ostaa suklaata, koska myös viikon päästä on oltava varaa perunoihin. Vihaan köyhyydessä sitä, että minun on koko ajan pakko ajatella rahaa."
Ime aisaa, urpo. Jos sä myisit sen autos ja ostaisit kaikille käytetyt konkelit tilalle, niin kaikkien kunto nousisi kohisten, kun autoveroista ja bensoista säästetyillä fyffeillä saa vihdoinkin sitä juustoa ja vaikka yhden suklaalevyn viikossa kaikkien jaettavaksi.
Mäkin vihaan köyhyydessä sitä, että pitää ajatella rahaa ja sitä, että saako sitä tällä kertaa minkä verran ja niin edelleen, mutta vielä enemmän mä vihaan tollasia saatanan ruikuttajia, jotka ei oo vielä päässeet lähellekään sitä pohjaa, jossa väittävät rämpivänsä.
Ja mistä vitun "työttömien alennuksista" toi äijä horisee? Ja kuinka surkeaa se on, että ei voi "ei enää taaperoikäisiä" lapsia ajaa vaikka kavereiden luokse yökylään jos haluaa vaimon kanssa viettää laatuaikaa ja piilottaa nakkia?
Lause "Loppuun asti uupuneet ihmiset saattavat menettää toivonsa ja toivottomat voivat tehdä tyhmiä ja kauheita tekoja" on se, minkä kyllä allekirjoitan: jos olisin sinkku harkitsisin vakavasti väkivaltaisen, aseellisen ryöstön johonkin kioskiin ihan vain siksi, että pääsisin valtion hotelliin pariksi vuodeksi vetämään kolme lämmintä ateriaa päivässä, harrastamaan... no vaikka sitä kuntoilua ja opiskelisin vaikka uuden kielen (viro ja venäjä varmaan kannattaisi opetella hyvin suht nopeasti) ja kuntoilemaan ahkerasti, ilman huolta vuokranmaksusta eikä tarvitsisi vastailla niinkin tyhmiin kysymyksiin kuin "ootko hakenu töitä?"
Eikä siihen kysymykseen tarvitsisi vastata enää mitään, kunhan vähän väläyttää sormiin tikattua kakolalevää.
Kirjoittaja valittaa siitä, että ei voi kutsua kavereita kylään koska vieraille pitää kokata muutakin kuin "tarjousjauhelihaa" ja että vieraat syövät hirveän paljon. Ja koska et kutsu kavereita kylään syömään, ei myös suakaan kutsuta.
Tervetuloa oikeaan köyhyyteen!
Jos se köyhyys hävettää niin hirveästi, että ei voi kutsua kavereita kämppään lipittämään viiniä ja syömään simpukkaa ja kukkoa viinissä, niin sucks to be you! Muistutus: köyhä luopuu ensimmäisenä ylpeydestään! Jos ystävät on aitoja, ne kutsuvat TEIDÄT safkaamaan jos tietävät että menee heikosti. Tosin, kyseessä on perheellinen keski-ikäinen mies, joten voin hyvin ymmärtää, että työttömyyden aiheuttama köyhyys hävettää.
Jos ystävät kaikkoavat pinnallisten seikkojen takia, jotka johtuvat työttömyyden aiheuttamasta köyhyydestä, koska siihen ei vain löydy ymmärrystä, niin tervemenoa moisille mulkuille!

Lainaus artikkelista:
"Syrjäytyminen on kuitenkin myös jotain muuta kuin sosiaalista passivoitumista ja kotiin jäämistä: se on motivaation hukkaamista. Se on sitä, että katsoo kauppakeskusten ja työpaikkojen oravanpyöriä ulkopuolelta, eikä enää ymmärrä, miksi ne olivat joskus tärkeitä.
Yhteiskunnan kannalta vaarallista syrjäytymistä on se, että alkaa viihtyä syrjässä. Oikein pahasti syrjäytynyt ei enää suostu kaikkeen siihen, mitä työelämässä nykyisin ihmiseltä vaaditaan: Kilpailemiseen, yhtiön etujen ajamiseen oman moraalin kustannuksella, omasta vapaa-ajasta luopumiseen tai turhien ja merkityksettömien asioiden tekemiseen.
Olen kovaa vauhtia syrjäytymässä huolestuttavalla tavalla, sillä olen lakannut itse huolestumasta. Kunhan vain saisin tarpeeksi rahaa ruokkiakseni lapseni ja maksaakseni sähkölaskun, muulla ei olisi väliä."
Äijä on saanut kosketuksen tälle puolelle tervejärkisyyttä: hän kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnan järjettömyyden ja on alkanut huolehtimaan perustarpeiden tärkeellisyydestä. Hän on myös huolissaan "köyhyyden periytymisestä," koska hänen lapsensakin ovat alkaneet huolehtia vähemmän pinnallisista asioista. Tämä on hyvä asia, mutta ei se köyhyys jumalauta ole PERIYTYVÄÄ termin varsinaisessa merkityksessä, jos itse on ns. ensimmäinen köyhä suvussa ja hänen jälkisukupolvensa on joutunut opettelemaan uuden suhtautumisen elämään ja ympäristöön ja siihen, mitä tekee tulevaisuudellaan.
Periytyvä köyhyys vaatii pari-kolme sukupolvea vähintään ollakseen periytyvää, mutta koska tästä ei ole mitään kunnollista tutkimusta, ainoastaan omakohtaista kokemusta, niin en ala paasaamaan siitä ultimaattisena totuutena. Silti...
Lainaus:
"Onneksi elämme tällä vuosituhannella. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten olisimme joutuneet häpeämään köyhyyttä ja työttömyyttä. Nyt köyhyys on yhteiskunnallinen ongelma ja meillä on tuhansia kohtalotovereita, joista suurin osa on köyhiä ilman omaa syytään."
Jos penskoilla on jo sen verran ikää, että he ovat kokeneet (ylemmän) keskiluokan "ylellisyyden" (käytän termiä kevyesti, sillä usein tuo ylellisyys perustuu velkarahaan) ja sitten onkin päädytty vetämään makaronivelliä ja ottamaan koulun lounaalta eväsleivät mukaan loppupäiväksi, on noilla aikuisen aluilla mahdollisuus todellakin kasvaa paremmiksi ihmisiksi! Sellaisiksi, jotka osaavat katsoa asioita muidenkin kuin vain oman itsensä kannalta, ymmärtävät että asiat eivät ole niin yksinkertaisia eikä joitakin asioita vain pysty korjaamaan vaikka kuinka paljon löytyisi halua.
Ehkä he oppivat sellaisiksi ihmisiksi, joita tämä hölmöläisten hallitsema maa todellakin tarvitsee. Ehkä he ymmärtäisivät ongelman vakavuuden ja suunnan, johon tämä yhteiskunta on luisumassa ja heillä olisi sydäntä välittää, munaa tehdä asioille jotakin ja selkärankaa seistä vakaumuksensa ja tarkoituksensa takana.
Voimme vain toivoa. Ainakin ansaitsisimme parempaa, kuin mitä viimeisen 20 vuoden aikana olemme saaneet.

Tekstin loppupuolella näen sen toivon pilkahduksen: äijä myöntää vielä pitävänsä kiinni ylpeydestään ja häpeävänsä tietyllä tavalla, etenkin yhteiskuntamme kylmän yritystoiminta- ja vanhemman sukupolven "pokka pitää vaikka paskat on housussa" -mentaliteettien takia.
Köyhyys ei missään nimessä ole stigmamainen häpeä tai mielentila tai jokin trendi, jota voisi kokeilla "ihan huvin vuoksi."
Köyhyys on väistämätön tulevaisuus valtaosalle kansasta, halusi sitä tai ei.
Ennemmin tai myöhemmin tuon artikkelin kirjoittaja muutaman kohtalotoverinsa kanssa lähtevät tekemään pankkikeikkaa, jäävät kiinni ja koko paskan raadollisuus ja väistämättömyys räjähtää silmille kuin itsenäisyyspäivän ilotulitus:
Halusimme sitä tai emme, köyhyys saa meidät kaikki kiinni. Väistämättä. Jos yhteiskuntamme tähtää maksimaalisiin voittoihin pienemmillä miestyötunneilla ja ulkoistamisella ja tarjoamalla pelkkiä pätkätöitä ja harjoittelijanpaikkoja, ei kansa pysy yhteiskunnan vaatimusten perässä. Kämpät pysyvät tyhjinä, koska liian pienen palkan lisäksi saatava liian vähäinen asumistuki ei riitä kattamaan edes 30% vuokrasta. Omaosuuteen ei edes saa toimeentulotukea, koska olet pätkätöissä ja normiylityksesi on jatkuvasti 20€, etkä pääse sosiaalityöntekijän juttusille kuin vasta 2kk päästä, sillä työpaikkoja on leikattu ja yhden työntekijän on hoidettava omalla alueellaan 4000 muuta vähävaraista, mutta töissäkäyvää, itsesikaltaista normaalia ihmistä. Ja ne työttömät asiakkaat? Ne ovat saaneet merkinnän rikosrekisteriin ruoan varastamisesta nälästä itkeville lapsilleen, sillä arvonlisävero on nostanut "satasen ruokakassin" hintaa 4-6% per vuosi, eikä tukia tai palkkoja ole sidottu samaan indeksiin korotuksen ollessa 0,7% per vuosi.
Nykyvaluutta on fuulaa, materian arvo on nimellistä, perustyöllä ei ole arvoa, eikä kakkoskansalaisella ole ihmisarvoa eikä tämän myötä myöskään oikeutta valittaa mistään.

Väistämätöntä on, että jossakin vaiheessa vuoroveden suunta kääntyy. Kenet huuhdotaan pois, ketkä jäävät pohjalle ja ketkä ovat pinnalla, sen näkee sitten.

Mutta se nouseva vesi tulee olemaan tummanpunaista. Ja syvää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

sekavat kommentit